Log in bij Mijn DCPN


Nog niet lid? Schrijf u dan hier in.
Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Sint Maarten

vlag sint maarten

Google maps

 

Basisgegevens

Offiiciële taal Nedrlands, Engels
Hoofdstad Philipsburg
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Regeringsleider Sarah Wescot-Williams
Oppervlakte 34 km²
Inwoners 37.429 (974 inw/km²) 
Munteenheid Antilliaanse gulden (ANG)

 

luchtfoto sint maarten

hotel sint maarten

Sint Maarten is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het bestaat uit het zuidelijk deel van het eiland Sint Maarten. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 34 km² en had op 1 januari 2010 naar schatting 37.429 inwoners. De hoofdstad is Philipsburg.

Het noordelijke deel van het eiland hoort als Collectivité de Saint-Martin bij Frankrijk. 

 

Demografie

Bij de laatste volkstelling in 2001 had het eilandgebied Sint Maarten 30.594 inwoners. Het daadwerkelijke aantal inwoners was waarschijnlijk echter een stuk hoger, door het grote aantal illegalen. Ook groeit de bevolking nog steeds door immigratie.

Zelfs van de 30.594 getelde inwoners had slechts 51% de Nederlandse nationaliteit en was niet meer dan 30% op het eiland zelf geboren. De grootste groepen buitenlanders vormen staatsburgers van de Dominicaanse Republiek en Haïti (elk minstens 10% van de bevolking). Kleinere groepen buitenlanders komen uit Engelstalige landen, zoals Jamaica, Guyana, het Verenigd Koninkrijk (vooral van de Britse Maagdeneilanden) en de Verenigde Staten.

De officiële taal is het Nederlands. Van de bevolking spreekt 68% thuis Engels, 13% Spaans, 8% de plaatselijke creooltaal en 4% Nederlands. Er zijn zowel Nederlandstalige als Engelstalige basis- en middelbare scholen. Daardoor beheersen de (Engelstalige) autochtone eilandbewoners ook het Nederlands.


Het Bedrijfsleven

De economie is volledig gericht op het massatoerisme. Behalve verblijfsrecreatie is het eiland ook een halteplaats voor veel cruiseschepen. Hierdoor kan de drukte op het eiland sterk verschillen naarmate er meer of minder schepen liggen aangemeerd.

De internationale luchthaven Prinses Juliana tussen Simpson Bay en Lowlands is de toegangspoort tot het eiland.

Bron : Wikipedia

 

Impressie St Maarten